четвъртък, 19 март 2015 г.

Ритуалите в Сватбения Ден

Сватбена двойка

Ще се женим, ами сега какво? 
Избрали сте дата, ресторант, кумове. Списъците с гостите са долу-горе завършени. Подготвяте поканите, но нещо Ви човърка, нали? Има една доста голяма въпросителна, която притеснява бъдещите младоженци и това е как точно протича сватбения ден. Какви сватбени ритуали следват да бъдат спазени и трябва ли да се спазят всички? 
Е стига повече чудене и мисли, от Сватбена Агенция "Звезден Празник" сме на среща, за да Ви запознаем с всички ритуали и стари и нови, забравени и помнени. 
В статията следва да разберете кога се вземат кумовете, кога се отива при булката, какви предизвикателства стоят пред младоженеца, какво е Петлар и още много интересни факти около сватбените ритуали.

ПРИГОТОВЛЕНИЯТА
Приготовлението на Булката. Както обичаме да казваме, младоженецът е важен, но още по-важна е булката. Всички гости на сватбата очакват с нетърпение момента, в който ще я видят как се носи към олтара, с красивата си бяла рокля, съвършена прическа и великолепен грим. Но за да бъдат изпълнени всички тези критерии, нейната подготовка започва още от сутринта. Независимо дали сватбата е дневна или вечерна (следобедна), денят за бъдещата младоженка започва в ранни зори. 
Както знаете младоженецът не трябва да вижда булката преди сватбата. По традиция вечерта преди сватбата, те не трябва да спят заедно под един покрив. Както се казва всеки у тях си - булката - в къщи, младоженеца и той. Проблема тук се появява, когато те са от различни селища, намиращи се далеч едно от друго. Тогава, колкото и да искат да спазят тази традиция е почти невъзможно. Затова най-често булката остава на хотел или при някой роднина, приятел. Разбира се възможно е и младоженеца да е този, който е на хотел. От тук идва и друга въпросителна, ако сватбата е далеч от родното място, как да спази традицията с "Вземането на Булката"? Ами по същия начин - взема се от хотел или от дома на някой близък.
И така след като уточнихме този въпрос, нека да се върнем към приготовлението в деня на сватбата. Пред булката има куп задачи, които трябва да изпълни. Първите от тях са грима и прическата. За тях трябва да се предвидят няколко часа стоене във фризьорския салон.

поставяне на грим за сватба

 Изяснете предварително прическата, направете си пробна, и се надявайте фризьорката да се е наспала добре предния ден, за да не реши, че ще експериментира с косата Ви. Нямате време за такива процедури. Трябва всичко да е уточнено. Същото се отнася и за грима. Ако гримьорката или фризьорката сгафят нещо, не се притеснявайте да им кажете. Сватбата си е Ваша и трябва да се чувствате красива. Не заради гостите, а заради самата Вас! Когато един по-силен грим или прекалено натруфена прическа Ви смажат самочувствието, това ще се отрази на целия ден. 
След като приключите разкрасителните процедури е време да се приберете в къщи или там където сте отседнали, за да преминете към следващите етапи на подготовка. 
Отпуснете си около час за обличане на роклята, наместване на всяка малка подробност, слагане на бижута, парфюм и всичко друго, което се сетите. Не се припирайте. Обуйте дори обувките си, за да се разтъпчете с тях. Много често булките решават сватбеният фотограф да заснеме цялата подготовката, така че се съобразете и с това.

обличане на сватбената рокля

И така след като сте се облекли, обули, "украсили" и напарфюмирали, сядате на леглото и чакате да се появи жениха. :) Разбира се шаферките са около Вас и Ви занимават, за да не Ви стане скучно. Освен за забавление по-късно ще ги използвате и като бодигардове. Дано да са добри приятелки и да не Ви дадат лесно!

вземане на булката ритуал

Любопитно: Навремето в дома на булката са замесвани сватбени хлябове (краваи). Било задължително родителите на момата, която ги меси да са живи. Първо се извършвала "Засявката" - в брашното се слагали пръстена на младоженеца и пръстена или гривната на булката, символ на сключването на брак. През цялото време докато се месели краваите, жената която ги приготвяла пеела обредни песни. Тези краваи били наричани невестини краваи, младоженчести краваи, кумови краваи или гълъбник, понеже отгоре се поставяло малко гълъбче от тесто. 
Друг ритуал бил изработката на сватбено знаме. Изработвали го едновременно в дома на младоженеца и в дома на булката. Знамето било или черно или бяло, а понякога на половина черно и на половина бяло. След като младоженеца вземе булката, знамето се съединявало и се отсичала дръжката за него. Отсичането трябвало да стане с един удар, за да бъде бракът успешен.

Приготовлението на Младоженеца. За разлика от булката на него му трябва сравнително по-малко време да се подготви (но след това го очаква голямо обикаляне). Облича един костюм, слага вратовръзката и е готов! ;)

обличане на младоженец

И така в уречен от него час, в дома му започват да се събират близки и приятели, които ще го съпровождат в един от най-важните дни в живота му. По стара българска традиция се викат и гайдари, които да огласят квартала. Така де, всички трябва да разберат, че се жени някой в махалата. Този обичай се спазва все още, но не е задължителен. Така че ако не харесвате звука на гайдата, може и да не наемате такава. 
След като всички са се събрали, пошегували са се с младоженеца и са пийнали едно две питиета, идва времето за вземане на кумовете.

ВЗЕМАНЕ НА КУМОВЕТЕ
От дома на младоженеца, всички отиват към дома на кумовете. Обикновено те са женена двойка, но днес може кума и кумата да нямат нищо общо. Ако те са заедно, но нямат брак обаче не е на хубаво, защото съществува поверие, че ако не са венчани един за друг, никога няма да се оженят. Колко е вярно и колко да следвате тази традиция решавате сами. 
Ако кумът и кумата не са двойка, просто се събират в една къща, за да ги вземе младоженеца заедно.

ритуал по вземане на кумове

В дома на кума влизат всички - хапват, пийват, поприказват си и когато са готови излизат, за да се отправят към най-важният момент - Вземането на Булката. Пред дома на кумовете се извива кумово хоро, водено разбира се от кума.

ВЗЕМАНЕ НА БУЛКАТА
Както знаете вземането на Булката не е никак лесна задача. В къщата се допуска единствено кумата, която трябва да занесе букета на булката и да я забули. Преди букета и булото са били закупувани от кумовете, но днес не е така. Затова скъпи булки, уверете се, че предния ден сте дали букета на своята кума. 
За останалите не е толкова лесно да се докопат до булката. Още на входната врата, бъдещият зет и неговата свита трябва да се справи с бащата на булката. Той препречва пътя на жениха и не го пуска да премине, докато не остане доволен от откупа, който му се даде. Не си мислете, че ще е много лесно да го подкупите, като в рекламата на Бейк Ролс. По-добре се заредете с достатъчно дребни пари в джоба. Един съвет, не бъдете прекалено груби, защото не искате после да плащате врата нали? Имали сме много случаи на счупена покъщнина. А относно парите, един наш младоженец толкова го закъса, че се наложи да си даде дебитната карта. 
Дори да успее да пробие първата барикада, след това женихът се изправя пред друга - приятелките на булката. И те от своя страна го обират до шушка и така ако останат доволни, могат да го пуснат при бъдещата му жена.

сватбени ритуали и традиции

Следват малко снимки, малко приказки, разбира се хапване и пийване и се продължава нататък. Бащата на булката я извежда от родния дом и я предава в ръцете на младоженеца. Пред къщата на булката се извива хоро, след което всички се качват по колите и отиват към мястото на венчавката. Майката на булката излива вода пред колата, в която се возят младоженците, за да върви по вода на бъдещето семейство.
Любопитно: До не много отдавна когато младоженеца влезел при булката, нямал право да я докосва, докато не излезе от дома й. За приветствие, тя му подавала кърпичка, с която бъдещият й мъж я извеждал от бащиния дом. На излизане, пред булката се поставяло менче с вода, което тя трябвала да ритне за късмет.
Някога е имало и една интересна позиция в сватбата - позиция Петлар. Той бил най-близкият роднина на младоженеца от мъжки пол - брат му, зет му, братовчед му и т.н. Предварително семейството на булката приготвяли един червен петел, който закичвали с гердан от чушки. При вземането на невестата, на Петларя му връчвали този петел, с който той прекарвал сватбата и след това вземал в дома си. Дори водел хората с него. Интересно нали? Добре, че тази традиция е отпаднала, защото представяте ли си - мъж с петел на рамото, който да води хората Ви на сватбата?

БРАКОСЪЧЕТАНИЕТО
Сватбената церемония в Ритуална зала сякаш вече започва да се превръща в демоде. Младоженците искат сватбеният ритуал да е някъде навън, а не в прашното помещение, в което се разнася миризма на стара училищна библиотека. Хубавото е, че служителите, извършващи ритуала вече започват да разбират това и да влизат в положението на бъдещите съпрузи. Затова все по-често може да попаднем на церемония в парка или на плажа. Този вид бракосване е много по-личен, по-красив и запомнящ се. 

сключване на граждански брак

Ако младоженците са решили да сключат и църковен брак, трябва да имат в предвид, че първо се минава през гражданската церемония. Това е така, защото в църквата е необходим документа за сключен брак. 

църковен брак

При влизането в църквата, задължително младоженците трябва да прекрачат прага едновременно с десния крак, за да са заедно цял живот. 
След църковният ритуал или ако няма такъв, след гражданския, кумата трябва да хвърли късметчета-кошнички. Обикновено те са толкова на брой, колкото са годините на булката. 
След като сватбените церемонии по встъпване в брак приключат, младото семейство, заедно със своите кумове, се отправя на артистична фотосесия с фотографа, а гостите се придвижват към ресторанта, в който ще бъде сватбеното тържество.
Любопитно: Съществува ритуал за Настъпване след като младоженците бъдат обявени за съпруг и съпруга. Който първи настъпи другия, той ще командва вкъщи.
 В случаите, когато сватбената книга няма възможност да се изнесе от ритуална зала, а младоженците не желаят да сключат брак пред своите гости в нея, от Агенция Звезден Празник, сме измислили решение. Това, което сме правили на много сватби е изнесен ритуал, който в случая е само за пред гостите като младоженците са подписали предварително. Тогава веднага след него, организираме коктейл, на който с по чаша шампанско гостите минават да поздравят младото семейство и поднасят своите подаръци. Тогава е и времето, за снимки с близките и приятелите.

ПОСРЕЩАНЕТО НА МЛАДОТО СЕМЕЙСТВО 
При посрещането на младоженците в ресторанта се изпълняват още няколко ритуала. 
Първият от тях е Преминаването под Трицветната Дъга. Млади момчета и момичета (обикновено двойки), държат ленти в бял, син и червен цвят, под които минават младоженците. Белият цвят символизира невинността, на чистотата във взаимоотношенията и любовта. Синята лента символизира надеждата - надежда за един добър и успешен съвместен живот. А Червената лента е лентата на любовта. 

сватбени ритуали

Преминали под дъгата, следва Разчупването на сватбената пита. Традицията тук гласи, че който отчупи по-голямото парче, той ще командва у дома. 

чупене на питата на сватбата кой ще командва

Разбрали кой ще бъде шефа, младоженците се изправят пред своите родители. Майката на младоженеца ги захранва с пита с мед, а бащата му гърми шампанско. Ако то гръмне силно, значи първото дете ще е момче, ако гръмне слабо ще е момиче. 

захранване със сватбена пита - ритуал

Преди сядане на булчинската маса, младоженците имат още един шанс, за да разберат със сигурност пола на първородната си рожба. Това става при ритане на менчето от булката. В него предварително са сложени едно бяло цвете - за момче и едно червено цвете - за момиче и което цвете първо се изтърколи, такова ще бъде първото дете.  

сватбеното менче определя каква ще е първата рожба на младоро семейство

Любопитно: На някои места има традиция, след като отпият първото сватбено шампанско при посрещането, младоженците да хвърлят чашите си назад и на колкото парчета се счупят, толкова деца ще имат. Днес все по-малко двойки спазват този ритуал.

РИТУАЛИ ПО ВРЕМЕ НА СВАТБЕНОТО ТЪРЖЕСТВО
Първият ритуал, който дава началото на тържеството е Първият сватбен танц. Той обикновено е на любима на младоженците песен. Ако нямате такава или не се сещате може да видите някоя и друга идея в статията ни Очарованието на Първия Сватбен Танц.

първия ритуал от сватбеното тържество

На малко по-късен етап следва Разбулването на булката от кумата. Това е много красив ритуал, който лично ние Ви препоръчваме да имате. Булката излиза пред гостите, сяда на стол, а кумата се бори с премахването на воала. Традицията е, след като булото е махнато, то да бъде дадено на човека, който ще бди над новото семейство. Скъпи булки, избирайте внимателно! ;)

премахване на булото от кумата

Първото хоро, което се танцува на сватбата е Kумовото хоро, предвождано от кума :) На него може да се хване всеки, който има желание и който иска да избави кума от притеснението  да го гледа цялата зала, а той да си подскача сам.

Хорото на Кума

Някъде по средата на вечерта се поднасят дарове на кумовете. Навремето това са били пита с кокошка за кума и торта за кумата. Поднасянето става чрез надиграване. Близки на младоженците излизат на дансинга с даровете и започват да тропат ръченица. Ако кумовете искат да си вземат подаръка, трябва или да надхитрят или да подкупят даряващия. И в двата случая ще се танцува. Ние от Сватбена Агенция "Звезден Празник" малко изменихме тази традиция, като вместо тези стандартни подаръци предлагаме малко по-интересни неща. Като например уиски за кума и кошница с екзотични плодове и вино за кумата. Не мислите ли че е по-добре? 
С края на вечерта, идват и най-чаканите ритуали - а именно разрязването на сватбената торта и хвърлянето на букета и на жартиера.
При разрязването на сватбената торта е много важно как ще бъде хванат ножа. Тук идва още един момент, в който загубилият управленска позиция в къщата според предходните ритуали, може да обърне нещата. И така, при хващането на ножа за разрязването на тортата, чиято ръка е отгоре, той ще ръководи къщата. Така че много внимавайте как ще го хванете.

Хващане на ножа, с който се разрязва сватбената торта

С първото парче от тортата както знаете се захранват младоженците. А второто се поднася на двойката, която според младото семейство ще се венчае след тях. 
А колкото до хвърлянето на сватбеният букет и хвърлянето на жартиера, предполагаме, че няма какво да Ви обясняваме. Със сигурност сте наясно с тях. Ако не, може да прочетете малко повече за тези ритуали тук Букета и Жартиера - Как Започна Всичко. 

младоженец сваля жартиера на булката
 
  Разбира се освен тези ритуали, по време на цялото тържество се провеждат и различни интересни игри с младоженците и гостите, вдигат се тостове, танцува се и т.н.
Любопитно: Преди години важна част от сватбата беше булчинското хоро, но сега все по-малко булки искат то да присъства сред ритуалите на сватбата им. Същото се отнася и за минаването за наздравица по масите, когато е следвало да бъдат дадени подаръците. Тези два ритуала, днес се приемат по-скоро като вид просия от младоженците и затова както казахме по-рано, най - добре е подаръците да бъдат връчени на специален коктейл, преди самото тържество. А колкото до подаръчетата за гости на сватбата, които нашумяха през последните години, те могат да бъдат дадени на гостите точно тук на коктейла или да бъдат поставени на масите в ресторанта.

Надяваме се с това подробно обяснение и разяснение на сватбените ритуали, да сме Ви помогнали да разберете как точно протича сватбения ден, колко време трябва да отделите на всяка една част от приготовленията. И макар, че сме изброили толкова много сватбени ритуали, Вие спокойно може да ги посъкратите. Тук долу Ви даваме и примерен план за сватбения ден. 

инфографика за протичането на едни сватбен ден

Знаем че изглежда много сложно цялото това организиране и координиране, но точно затова сме насреща! Колкото и невъзможно да Ви се струва сега спазването на всички часове в деня на сватбата ще видите, че всичко ще премине така както сме го планирали!
А сега се поемете дълбоко дъх, обмислете всеки момент от сватбата и не се притеснявайте да ни задавате каквито и да било въпроси! Ние от Сватбена Агенция "Звезден Празник" сме насреща с идеи и напътствия.

Прочетете още:
Сватбеният Бюджет 
Тайните на Успешния Брак  
Вълненията на Една Бъдеща Булка  

Източници:
Какво символизират най - популярните сватбени традиции и ритуали 
Сватбен Форум 
Сватбени ритуали и традиции  
Най-важното за сватбата
Всичко Необходимо за Сватбата

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs