събота, 13 юни 2015 г.

Оженихме се, а Сега Къде ще Живеем?

младоженци калояновата крепост арбанаси

Сватбата вече отмина. Всичко беше страхотно и  вие и гостите се забавлявахте до ранни зори. Ресторантът е платен. Фотографът, видеооператорът и DJ-ят също. Най-вероятно ще ви останат няколко хиляди лева понеже в момента повечето гости предпочитат да подаряват пари вместо подаръци на младоженците. Какво да правите с тях?

Спрете да Плащате Наем - Инвестирайте в Собствено Жилище

Знаем колко неудобно е да се живее под наем - трябва да се съобразявате за всичко с хазяите и при най-малкия проблем да се консултирате с тях. Освен това не знаете кога могат да ви кажат да освободите жилището им, което ще е проблем, когато вече сте семейство и имате един куп вещи или пък малко дете. Освен това в края на годината като се замислите, че вече сте дали на хазяина си над 5000 лв за наем със сигурност ще ви стане неприятно. Защо пък да не давате тези пари за своето собствено жилище?!
Малка част от родителите в България разполагат със заделени средства и успяват заедно да подпомогнат старта на новото семейство като им купят апартамент. По този начин младоженците могат спокойно да започнат изграждането на своето семейство и да не се притесняват от изплащането на голям кредит към някоя банка.

Средна Заплата във Варна

За съжаление обаче повечето хора в България нямат толкова много пари, които да дадат на децата си. Един средностатистически апартамент с две спални в широкия център на Варна например струва над 50 000 евро.
цена на имоти във варна

Това е една доста сериозна сума, която трудно може да бъде спестена дори и от най-спестовните тъстове и свекъри.
От друга страна средната заплата във Варна за 2014г. е малко над 1000 лв брутно или около 800 лв нетно. Да предположим, че двойката общо взима 1600 лв чисто и желаят да си купят едно нормално жилище например в Цветния квартал във Варна. Жилище, в което да отгледат децата си и което да им бъде удобно както за ходене до работа, така и за ясли, детски градини, училища и магазини.
средни работни заплати във варна

С малко повече късмет от сватбата могат да се спестят няколко хиляди лева, които да направят тегленето на заем не чак толкова непосилно.

Важни Факти при Теглене на Ипотечен Кредит

Ипотечният кредит е може би единствената възможност за младото семейство, защото потребителският кредит е с максимален размер до 50 000 лв, която е недостатъчна сума. Освен това и лихвата му е значително по-висока, а и ще ви трябва поръчител. Малко хора желаят да станат поръчители за такава голяма сума!
С такива доходи младоженците могат да изтеглят ипотечен кредит, който да връщат в продължение на 15-20 години. В момента лихвите по кредитите са сравнително ниски и се очаква дори още да намалеят до края на 2015 г. Но не се заблуждавайте! Освен лихви дължите и още един куп други таксички и такси. Освен това лихвата на повечето банки не е фиксирана или е фиксираната само за част от периода. Това означава, че банката може да покачи лихвите си по всяко едно време, без да може да направите нищо по-въпроса.
За това е добре да изберете кредит, при който преразглеждането на лихвения процент да е обвързан с индекса EURIBOR (средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). Така имате някаква гаранция, че покачването или понижаването на вноските по кредита ви ще бъде обосновано на базата на всички останали банки в ЕС. Много по-добър вариант е от колкото това решение да се взима от борда на директорите на съответната банка и то в нерегламентиран период от време.

Полезна Информация при Избор на Жилище

Друг съвет, който агенция ЗвезденПразник може да ви даде, е да избирате мъдро жилището си. Избягвайте последните етажи заради възможни течове.
Панелените жилища са по-евтини и квадратурата им е реална, но пък експоатационният срок на един панелен блок е около 60 годинибез саниране и 100 години след саниране.

Под саниране не се разбира само поставяне на топлоизолация, а също подсилване на заварките на паналения блок. Точно това увеличава срокът на екслпоатация.
При тухлените сгради този срок надвишава 100 години при правилно поддържане на сградата. Има и ред други предимства, които можете да прочетете в статията „ТУХЛАТА – ИСТОРИЯ С БЪДЕЩЕИЛИ 10 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА Я ПРЕДПОЧЕТЕМ“.
Тези фактори са важни при отпускане на кредит, защото определят сумата, на която ще бъде оценено жилището и съответно размера на отпуснатия кредит.
Сградите ново строителство са добър вариант, но само ако строителят има добра репутация и сградата има вече акт 16. Много строители обещават на пръв поглед изгодни условия и заблуждават кандидат-купувачите с празни обещания от типа „сградата е пред акт 16 и предстои да го получи всеки момент“. Да обаче акт 15 се получава сравнително лесно особено ако имаш връзки на правилните места. Акт 16 вече е доста по-трудно да се получи, когато сградата не отговаря на всички изисквания по закон. Във Варна съществуват не малко сгради, които от повече от 15 години не могат да вземат Акт 16. По закон в такива сгради не могат да живеят хора и освен това токът, който се заплаща, е на по-висока цена с около 30%.
ИЗВОД – не купувайте апартамент без Акт 16!


Или ако купувате жилище „на зелено“, то задължително проучете историята на строителя и преценете дали заслужава вашето доверие и вашите пари...

Как да Изберем Района на Жилището?

Друг съвет – много имоти са с по-ниски цени, защото се намират в крайните квартали на града. Това е добре, но като се пресметнат и ежедневните разходи за път, които неизменно следват покупката на един такъв имот, крайната цена ще нарастне с няколко процента. Например във Варна такива квартали са Владиславово, Кайсиева Градина и Виница. Ако работата ви позволява да си работите от вкъщи, си струва да помислите и за този вариант.
Трябва да се внимава и за имоти, които се намират в непосредствена близост до ромските квартали! Все пак искате детето ви да си играе спокойно пред блока до късните часове нали? Или пък да се притеснявате за паркираната си кола...

Избягвайте Агенции за Недвижимо Имущество

Точно така! Повечето агенции само гледат да си приберат комисионната и нямат изгода да намалят за вас цената на имота. Лъжат ви в очите и биха прикрили явни недостатъци на жилището само и само да го купите. Не веднъж наши приятели и клиенти са ни разказвали за брокери - мушенници, които са пробвали да ги измамят. Ето част от историите:

Аз: Апартаментът изглеждаше добре, но е точно до циганските къщи (района под автогарата във Варна). Как да го купя?!
Брокер от Rinex: Виж сега ще ти кажа една тайна! Има план до няколко години всички цигани да ги махнат от тук и района да стане най-хубавия във Варна. Сега ти е шанса да купиш тук евтин имот!

Брокер от Нов Дом: Сега ще ви покажа един страшен имот. Чистичък. Светъл. Много удобен. Направо невероятен е. На последен етаж е ама пък затова е толкова евтин (30 000 евро).
Аз (вече в таванската стая): Ама тука не мога да седя изправен. За да вляза в тоалетната трябва да се наведа. Таванската стая сигурно няма и 40 квадратни метра как може да му искате 30 000 евро?! И каза че е обзаведен а то освен двете походни легла друго няма...
Брокер от Нов Дом: Ама ти ся времето ми ли искаш да губиш!!! За тез пари толкоз. Като не взе оня дето ти го показах за 50 000 евро... (на последен етаж с теч).

Аз: Ама имота е на последен етаж. Дали няма да има течове щом е на по-ниска цена?
Брокер от Фактор (дъщерна на Rinex): Никакви течове няма. Страхотен е! Купувайте го бързо, за да не ви го вземе някой друг от ръцете!
Аз (след огледа): Нали каза, че няма теч, а то целият таван е в мухъл и подпухнал?! Сигурно ще падне скоро! Как може така да лъжете хората?!
Брокер от Фактор: Ама вие какво очаквахте за тези пари?! Само си губим времето...

да си купя апартамент с брокер на имоти или без


Има и по-сериозни фирми като Явлена и Адрес, но пък дори и за Адрес скоро се разбра, че са мамили клиентите си и са били пред изключване от асоциацията на агенциите за недвижими имоти и само фактът, че агенцията е много голяма ги е спасило, за да не злепоставят бранша публично...
Затова си помислете добре дали си заслужава да плащате 3% на агенциите и дали те си заработват тази голяма сума. Ако успеете да намерите добър брокер, който ще защити интересите ви, определено си струва, защото може да ви спести много неприятности в последствие. Но много внимавайте!

Обзаведете Жилището си Според Възможностите Си

Последен съвет – след като вече сте си купили жилище било то къща или апартамент, не бързайте да купувате множество скъпи уреди на изплащане! Помислете си добре за месечните вноски по кредита ви, които ще плащате години наред и се опитайте да спестявате колкото се може повече средства, докато имате тази възможност. Тези средства могат да ви послужат за „черни дни“ или пък с тях да погасявате предсрочно част от кредита си и така да намалите лихвата.
Добър вариант за избор на обзавеждане е да потърсите качествени стоки и мебели втора употреба. Вярно е, че са ползвани от други хора преди вас, но пък цената им е понякога двойно или тройно по-евтина. Наши младоженци си купиха от Продавалник страхотен разтегателен диван, който беше неразличим от нов, за 100 лв. Те се поинтересуваха колко струва нов такъв и намериха абсолютно същият за 600 лв в магазина. По този начин спестиха 500 лв и вече трета година са много доволни от своята покупка. Струва си да обмислите такъв вариант за част от обзавеждането в новия си дом (ако не е вече обзаведен).
Надяваме се съветите ни да са ви били полезни и да сте научили поне нещо ново. Не се притеснявайте! Всичко ще се нареди ако взимате правилните решения и добре обмисляте предварително важните неща!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs