петък, 6 март 2015 г.

Годежният Пръстен и Скъпоценните Камъни

пръстен за годеж със скъпоценни камъни

Чували ли сте, че скъпоценните камъни от "Голямата Четворка"? Това са най-ценните, най-красивите и най-използваните в изработката на бижута - годежни пръстени, огърлици, колиета, гривни и други видове украшения. Своето място в тази "елитна група" заемат Диаманта, Рубина, Сапфира и Изумруда.

История и Символика на Скъпоценните Камъни от Голямата Четворка

Да започнем с най-високо оценявания от всички - Диаманта. 

скъпоценен камък диамант

Неговите "слава и популярност" се дължат на твърдата му минерална структура. Той се характеризира  с ненадминати до момента свойства. Диамантът е единственият минерал в природата, който не се разтваря в киселини и основи и на практика не се износва.
Според легендите, които са стигнали до нас, първият открит диамант е в Индия около 327 година преди Христа, от войските на Александър Македонски. По-късно, самият той, пренася диамантите в Европа.

историята на диаманта

В древна Гърция на скъпоценния камък са му преписвани безброй лечебни свойства. Той помагал за преборване на депресията, различни психични заболявания, фобии и въобще за каквото друго се сетите. Интересно нали? Изводът, който може да направим е следният - Щом имаш диамант, всичко ти е наред! :)

красив скъпоценен камък

А сега да поговорим малко за диамантите и любовта...
Първият годежен пръстен с диамант е подарен от херцог Максимилиан I Австрийски на Мери Бургундска, през 1477 година. 

пръстен с диаманти

Този жест, започва да набира популярност и хората приемат, че годежният пръстен задължително трябва да е украсен с този скъпоценен камък.
Тогава сред влюбените е било разпространено вярването, че диамантите са магически камъни, създаден в огъня на любовта.. Романтично нали?

Рубинът и годежният пръстен 

червен скъпоценен камък


Името му произлиза от латинската дума за червен цвят. Рубинът е разновидност на минерала корунд.  Цветовите вариации, в които се среща този скъпоценен камък започват от дълбоко розово, към наситено червено, до виолетово.

рубин сред камъни

Първите сведения за него идват отново от индийски летописи, датирани от около 4 век преди новата ера. Любопитен факт е, че в Римската империя, рубините са били ценени по-високо от диамантите. Те са били любимите скъпоценни камъни на Клеопатра.
Какви свойства притежава рубина?
Наричан е камъкът на живота. В древността са вярвали, че той предпазва от чумата и  от дявола. 
пръстен с рубини
Отделно от това, кърваво червените рубини са символ на силната любов между двама души.
Рубинът върху годежния пръстен, символизира именно това - неугасваща обич.

Сапфир

скъпоценни камъни
Сапфирът е вторият по твърдост минерал, който се среща на нашата планета. Подобно на рубина и той е разновидност корунда. Това, което го отличава от останалите скъпоценни камъни е разнообразната цветова гама, в която се среща. Наблюдават се пурпурно-синкави, зелени, жълти, безцветни, оранжеви и розово-оранжеви.

сапфири с различни цветове
Сините Сапфири са били използване за украса на корони и царски накити. А знаете ли защо точно те? Поради една много интересна и любопитна подробност. Вярвало се е, че сините сапфири предпазват от уроки, лоши помисли, завист и физически наранявания. Един вид, поставени като декорация, те са изпълнявали функцията на амулети.
Смята се, че сапфира символизира верността, целомъдрието и  скромността. През Средновековието, си е спечелил прозвището "Епископ на камъните", понеже е бил олицетворяван с висши духовни цели.

пръстен със сапфир
Сапфирът върху годежният пръстен, символизира чистата и невинна любов между годениците. Скъпи мъже, ако сте подарили на своята любима точно такъв пръстен, то бъдете спокойни, тя винаги ще Ви е вярна. Но не забравяйте същото важи и за Вас!

Изумруд - Сълзата на Дявола, когато бил прокуден от Рая.

смарагд нешлифован

Изумруда или още наречен Смарагд, е разновидност на минерала Берил. Неговият наситено зелен цвят идва от примесите на берила с хром, вадий и желязо. 
Първите изумруди в света са добивани от рудници в Египет, още по времето на Клеопатра.
Били са използване за изработка на бижута и за украса на съкровища. 
Поради наситено-зеленият си цвят, тези скъпоценни камъни са били символ на вечна пролет и на безсмъртие.

шлифовани изумруди

Подобно и на другите представители на "Голямата Четворка" и смарагдите притежавали лечебни свойства. Те укрепват паметта, помагат при безсъние, прогонват лоши сънища и предпазват от зли духове. 
Изумрудът е един от най-нежните скъпоценни камъни. При него дори несъвършенствата се оценяват високо.
пръстен с изумруд
Смарагдът върху годежния пръстен е символ на голяма, здрава и силна любов. Подари ли се пръстен с изумруд на любимият човек, то той ще е верен до край.

Вие кой камък предпочитате да бъде поставен на Вашият годежен пръстен? 

Вижте Още: 

Източници:



2 коментара:

  1. любимият ми скъпоценен камък е зелен сапфир

    ОтговорИзтриване
  2. На скоро помагах на най- добрия си приятел да избере пръстен и самата аз се влюбих. За съжаление в днешно време за скъпоценен камък пари няма. Прекрасен пръстен с цирконий също е страхотен избор.

    Ако на някого му е нужно ето от тук го взехме:
    https://somaha.net/златна-бижутерия/златни-годежни-пръстени

    ОтговорИзтриване

Blog Dash

Top Blogs