неделя, 18 май 2014 г.

Кой е Мадарският Конник?

Мадарското плато

Днешната статия е посветена на един от националните символи на България - Мадарския Конник. 
Да си призная честно, не релефът, а самото място ме е привличало винаги. Отидеш ли там се чувстваш някак различно... Усещаш някаква странна енергия. Усещаш едно неописуемо спокойствие, сякаш нищо няма значение, важното е само този миг. Дори въздухът е някак различен там. Няма смисъл да се опитвам да опиша какво е да се разхождаш сред скалите, защото нито една дума не може да представи истински мадарската атмосфера...

Нека да започнем със самия Мадарски конник.

Мадарски Релеф

В българската история се носят много предания за него. Няма как да не са Ви известни предположенията за това, че той изобразява български владетел - Хан Тервел, Хан Омуртаг, Хан Крум, дори и самият Бог Тангра... Тази теза, се подкрепя и от откритите надписа около скалния релеф.
Отворен остава въпроса как е създаден. Може би прабългарите са си направили древно скеле, с което да стигнат точно до тази част на скалата или пък, прабългари алпинисти са се спуснали от платото с въжета, хванали в ръце чук и длето и така са изсекли образа....
Колкото и интересно да звучи това, едва ли... 
Друга въпросителна, която остава е как траките, за които районът на Мадарското плато е бил свещен, са позволили на прабългарите да го осквернят? И способни ли са били прабългарите да внесат смут сред новосъздадената държава, докато византийската империя е чакала удобен момент на слабост от вътре, да я разгроми, само, за да може някой безименен творец, да създаде портрет на тогавашния владетел? 

Мадарският Конник в Афганистан

Афганистан Релеф в скалите
А чували ли сте, че нашият конник не е единстеният по рода си? В Афганистан е открит негов двойник. И знаете ли как се нарича там? Пригответе се... МОДАРСКИ КОННИК. Съвпаденията се увеличават, нали? За това обаче учените имат просто обяснение. Според тях, преди прабългарите да се установят, тук, са имали друга държава, намирала се именно в района на днешен Афганистан.

Но дали в действителност конникът няма някакво друго предназначение, от това просто да стои и да краси древните скали? Възможно ли е той да е просто прототип на съвременните снимки или е нещо много повече? 

Легенди за Мадарският Конник

Ако сте ходили в близките години на разходка там, няма как да не сте видели огромното скеле, сглобено чак до самият релеф. Може би се питате какво прави там? Да Ви успокоя, всички това се питаме. Преди години казаха, че има проект за реставрация на Конника. Никой не се усъмни, но след известно време стана подозрително, защо нищо не се правеше там. След това спряха и да идват от този "реставраторски екип". Хората в околността разказваха, че целта на скелето е била съвсем различна, "реставраторите" са се изкачили до релефа, но не за да се опитат да го съхранят за през годините, а за да се доберат до едното копито на коня. Зад него са очаквали да открият нещо, но след като са го извадили, точно така извадили са копитото, там е имало само скала. Тръгнали са си разочаровани, а грозната метална конструкция стои и ръждясва там и до днес.

Мадарско плато

Съществуват неофициални теории за това, че зад Мадарският конник се крие несметно съкровище. Според една легенда, когато Никифор се отправя към Плиска, за да смаже Българската държава и влиза в столицата, тя е била напълно празна - няма поданици, няма пари в хазната, нищо. Казва се, че хан Крум е евакуирал всички през тайният проход, който е свързвал крепостта "Плиска" с крепостта "Мадара". Заедно със себе си, той е пренесъл и съкровищницата. Всички знаете какво се случва след това с наглите византийци, няма нужда да довършвам тази история.

Български ханове

Въпросът, който би трябвало вече да си задавате е къде е този таен проход и защо никой не знае за него? Според слухове, които съм чувала като дете, краят му от към Мадара е Малката Пещера. Да си призная честно влизала съм в нея, и съм я оглеждала, но не съм откривала каквито и да е следи, че тя може да е вход към таен проход. На пръв поглед тя е просто една дупка в скалите, но разбира се, щом прохода е таен как да изглежда един вход към него, много ясно, че няма да се набива на очи. Ако отидете натам се огледайте. Кой знае, може да откриете нещо. 

Културни Ценности

А сега да поговорим за входа от страната на Плиска. Преди около 10 години се стореше продължението на магистралата от Варна за към София, точно в района на древната българска столица. Тогава се разнесе слух, че при строежа се е открила пещера, дупка, отвор, наречете го както искате. Виждало се, че е нещо важно, но за да бъде изследвано, трябваше да се спре цялата работа по строежа. За да се избегне тази неприятна за държавата ситуация, всичко с откритието беше затулен, покрито под солидно количество бетон. Сигурно вече се досещате какво се предполагаше, че е. Точно така, входът на прохода към Мадара. Най-вероятно никога няма да разберем дали това е истина, но може само да предполагаме какви открития щяха да бъдат направени. 

Плиска от Високо

Лековитата вода. 


Ако сте ходили до Голямата Пещера на Мадара, със сигурно сте виждали многото пластмасови шишета, поставени под капещата от скалите вода. Хората вярват, че тя е лековита и да си призная и аз съм я опитвала не един или два пъти. Е не си излекувах късогледството, но нищо не се знае, може да подейсва за в бъдеще. Та, и за тази вода съществуват безброй легенди, но едва през 2006, успяха да разберат от къде идва тя. Разкриха, че зад скалите има езеро, чиято вода се процежда през варовика. Интересно нали?

Мадарско Плато

В Безброй Легенди и още толкова вярвания е обвит образа на Мадарския конник. Той винаги ще привлича със своята мистична атмосфера, съхранила се през годините и която най-вероятно ще се съхрани и за напред. 

Панорама към Мадара

Ако не сте ходили все още до Мадарското Плато, горещо Ви препоръчвам да отидете. Със сигурност ще прекарате неусетно няколко часа там, но няма да съжалявате и гарантирано ще искате да се върнете отново!

Статии, които ще Ви харесат:


2 коментара:

  1. Надявам, се да няма човек, който да се затрудни в този отговор.Все пак е важно да знаем нашата история и да успеем да я съхраним, именно с говорене изучаване и пак показване. Само така ние българите ще успеем да се съхраним, а не да се размием сред останалите националности по света, както вече става.Благодаря ви за статията и за красиви снимки, които сте ни публикували.Водата там наистина казват че е лековита, и според мен всеки един, който вярва в това му помага.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря много за коментара, радвам се че Ви харесва статията ни!

      Изтриване

Blog Dash

Top Blogs