сряда, 11 декември 2013 г.

Историята на Булчинската Рокля

Сватбената рокля е важна част от Сватбената церемония. В зависимост от културата и религиозната принадлежност, тя може да бъде в различен цвят и стил. Но най-разпространеният и предпочитан от Булките е белият, който символизира чистотата на душата.
Всички знаем тези подробности за Сватбената рокля, но знаем ли историята й? Ето от къде тръгва всичко:


 
Сватбите през Средновековието и непосредствено след него са били нещо повече от съюз между двама души. Те са били съюз между две фамилии, два занаята и дори между две страни. Много Сватби са били по-скоро въпрос на политика, отколкото на любов, особено сред благородниците и по-високите социални слоеве. Затова се е очаквало, Булките да бъдат облечени в рокли, които представят семействата им в най-добра светлина. Тези, чиито семейства били заможни носели рокли в богати цветове и ексклозивни материи (било е прието да носят тъмни цветове и катове от кожа, кадифе и коприна).
 През Вековете, Булките продължавали да носят рокли, които отразявали социалния им статус - винаги в крак с модните тенденции, с най-смелите и най-богатите материи, които парите можели да купят. Друг показател за социален статус било и количеството материал, който се използва за направата на самата рокля.   
Колкото до бедните Булки, в деня на сватбата си, те носели най-хубавата си рокля (с която ходели на църква). 

Сватбените рокли, винаги са били в крак с модата. Така например през 20-те години на миналия век, Роклите са били къси отпред и с дълъг шлейф отзад. Тази тенденция продължила до 1940 г., когато на мода излезли дългите и бухнали Сватбени рокли наподобяващи Викторианския стил. Въпреки че винаги е съществувал един стил за Сватбените рокли, който е доминирал и след това се е променял, в зависимост от модата, много от булките решават да не го следват. В най-голяма степен това се е дължало на нетрадиционната за тогава практика да се сключват втори, трети... брак, както и на това, че много от жените започнали да се омъжват на по-късен етап от живота си. 

Как белият цвят е станал традиционен?


Мери, Кралицата на Шотландия, била облечена в бяло (своя любим цвят) на сватбата с първия си съпруг Франц Дюпон, принц на Франция, през 1559, въпреки, че по това време белият цвят бил траурен за френските кралици. 
 Първият документиран случай, когато принцеса е носила бяла сватбена рокля на Кралска сватбена церемония, бил на принцеса Филипа от Англия, през 1406 г., която носила туника с бяла наметка от коприна, поръбена в края със сива катерича кожа и хермелин.
  Белият Цвят не станал популярен сред сватбените облекла до 1840 г., когато се състояла церемонията на Кралица Виктория и Алберт фон Сакс-Кобурготски. Виктория избрала белият цвят, за да може в роклята да бъде включена и дантела, която тя ценяла високо. Сватбената снимка била широко разпространена и тогава много Булки започнали да избират белия цвят, за да бъде в съответствие с избора на Кралицата. 
И така традицията продължава и до днес. Интересен факт е че преди Викторианската епоха един от най-популярните и предпочитани цветове бил черният (Скандинавия). 


По късно хората започнали да приемат белия цвят като цвета на Сватбата, защото той символизирал невинността на Булката, макар че не това било първоначалното му значение.  


Статии, които ще Ви бъдат интересни:
1. Историята на Годежния Пръстен
2. Историята на Нова Година
3. 2014 - Годината на Сватбите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs