петък, 6 декември 2013 г.

Историята на "Нова година"

От поне четири хилядолетия, цивилизациите от целия Свят са отбелязвали пристигането на Новата година. Днес повечето новогодишни празници започват на 31 Декември (последният ден от Грегорианския календар) и продължават до ранните часове на 1 Януари.

Първите новогодишни празненства

Най-ранните записани данни за отпразнуването на Нова година ни връщат около 4000 години назад в Древен Вавилон. За Вавилонци, първото Новолуние след Пролетното равноденствие (ден в края на Март, в който продължителността на деня и нощта се изравнява), отбелязвало първият ден от Новата година. Те го отпразнували с грандиозен религиозен фестивал, наречен Акиту, който включвал различни ритуали в продължение на 11 дни. В допълнение към новата година, Акиту, отпразнувал и победата на Вавилонския Бог на Небето Мардук над злата Морска Богиня Тиамат, като всичко това имало важна политическа цел - тогава било времето, когато нов Крал се качвал на престола или когато "мандатът" на настоящият управник е бил подновяван.

 
През Античността, цивилизациите от целият свят, разработвали все по-сложни календари и обикновенно за първи ден на годината, избирали ден свързан със земеделски или астрономически събития. В Египет, например, годината започвала с първите наводнения на Нил, които съвпадали и с изгряването на звездата Сириус. Първият ден на Китайската Нова година бил денят на второто новолуние след зимното слънцестоене. 



Първият Римски календар се състоял от 10 месеца и 304 дни, според който всяка нова година започвала с Пролетното равноденствие, според древните източници, той бил изработен от Ромул, основателят на Рим. Друг Римски владетел - Нума Помпей, добавил към календара още 2 месеца - Януари и Февруари. През вековете, календарът постепенно бил синхронизиран със Слънцето, а през 46 г. пр. Хр., Юлий Цезар, разрешава проблема с календара, като се съветва с най-добрите Астрономи и Математици на своето време. Той въвежда Юлианският календар, който до голяма степен прилича на днешният Грегориански


В част от своите реформи, Цезар обявява, като начало на Новата година, 1-ви Януари, от части за да почете римският бог на началото Янус (чието име носи и месеца), чиито две лица му позволявали да вижда назад в миналото и напред в бъдещето. Римляните го отпразнували с жертвопринушения на бог Янус, разменяне на подаръци един с друг, украсяване на домовете с лаврови клонки и шумни партита. 

През Средновековието, Християнските лидери, заменили за малко 1-ви Януари, като ден за започване на Новата година, с друг, който имал по-голяма религиозна символика като 25 Декември (Рождество Христово) и 25 Март (Благовещение), но през 1825 г. Папа Григорий XIII, възстановил 1-ви Януари.
Така и до днес този ден е отпразнуван в много странни от Целия Свят, като всяка от тях си има своите традиции и обичаи. :)

А Вие Къде ще отпразнувате тази Нова Година? Споделете с нас във Facebook- страницата ни, за да дадете идеи на тези от нас, които още не са решили какво точно ще правят!!! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs