петък, 17 април 2015 г.

ТОП 3 Сватбени Традиции - Как Започна Всичко?

интересни сватбени традиции и техните истории

Всяка традиция води своето начало от някъде. Първоначално се е зародила като нещо незначително, започнато от един, харесано от друг и постепенно широко разпространило се. Това се отнася с пълна сила и за сватбените традиции. Днес ще обърнем специално внимание на три от тях, за които от Агенция Звезден Празник сме сигурни, че никога не сте се и замисляли какво точно означават. Защо младоженците не трябва да се виждат в деня преди сватбата? Защо булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем и нещо синьо? А онази традиция с пренасянето на ръце на жената, през прага на семейният дом... това изобщо защо се прави? Знае ли някой?

ЛОШ КЪСМЕТ Е МЛАДОЖЕНЕЦА ДА ВИДИ БУЛКАТА В СВАТБЕНАТА Й РОКЛЯ, ПРЕДИ СВАТБЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ

Дали? Знаете ли защо съществува подобно поверие? Какво толкова дали жената е облечена в сватбена рокля или не? 

сватбена традиция да не се вижда роклята на булката

Ето сега ще разберем:
Традицията Младоженеца и Булката да не се виждат един ден преди сватбата, се е зародила във времената, когато две семейства уговаряли брака на децата си. Тогава той се е разбирал чисто и просто като една "бизнес сделка за сливане" на две компании..., извинете семейства. Чрез брака са се умножавали богатства, поделяли са се земи, сключвани са примирия... Та ето тук, в тези времена младоженците изобщо не са се познавали и подобно на едноименното предаване, което в момента върви по една от телевизиите, те са се Женили от Пръв Поглед. 
По принцип бащата на булката се е стремял да ожени дъщеря си за мъж от по-заможно от неговото семейство. И точно тук идва "забраната" младите да не се виждат до момента, в който не бъдат обявени за съпруг и съпруга. Можете ли да се досетите защо? Много просто, семейството на момичето се притеснявали, че бъдещият и зет няма да одобри своята невеста и може да развали брака, преди да се е състоял. Много романтично нали :)

НЕЩО СТАРО, НЕЩО НОВО, НЕЩО НАЗАЕМ И НЕЩО СИНЬО

Това е традиция, запазила се до наши дни още от Викторианската епоха. Тя представлява нещо като ритуал за привличане на щастие и късмет. Подобно на вещиците които събират съставките си от тук и там (бял косъм от мамут, перо от сребрист феникс и щипка прах от прахосмукачката на принцеса), така и булките си подсигуряват атрибути за забъркването на една магийка - нова рокля, стар жартиер, синьо цвете в косата и фибичка назаем.

интересна сватбена традиция с много символика

Какво означава всеки един от преметите:
Нещо старо - той символизира запазване на връзките със семейството, след встъпване в брак. Съществувала е традиция, някоя жена от семейството - майка, леля, баба, сестра, братовчедка - която е щастливо омъжена да даде стария си жартиер, за да може и новото семейство да се радва на семейно щастие.

Нещо Ново - Носенето на нещо ново символизира началото на младото семейство, полагане на основите на съвместния живот и неговото дълго и щастливо бъдеще.

Нещо Назаем - Заемането на нещо, без значение колко дребно е то, е възможност приятелите на булката или нейното семейство, да й предоставят нещо лично и ценно за тях. Това действие е символ на истинско приятелство и любов.

Нещо Синьо - Ако съдим по значението на синият цвят, можем да предположим, че се носи нещо синьо против уроки, лоши погледи и завист. Но тази традиция няма нищо общо с уроките. Тя произлиза от древен Израел, където булките носили сини панделки, завързани на косите си. Те били обещание към съпрузите им за щастлив живот, изпълнен с любов.

И сега нещо любопитно: Знаете как започва фразата - "Нещо старо, нещо ново...", а знаете ли как свършва? Ако в момента си помислихте "Какви глупости пишат в тази статия, нали до сега говорихме за нещо синьо?", веднага ще Ви контрираме. Финалната строфа, не се е запазила в тази традиция, а тя е следната "..., и сребърни шест пенса в обувката й.".

забравена сватбена традиция

Изненадахме Ви, нали? По онова време са вярвали, че поставянето на стотинка в обувката, ще донесе на булката и младоженеца живот, изпълнен с щастие.

МЛАДОЖЕНЕЦЪТ ПРЕНАСЯ НА РЪЦЕ БУЛКАТА, ПРЕЗ ПРАГА НА СЕМЕЙНИЯТ ИМ ДОМ, СРЕЩИ ЛОШ КЪСМЕТ.

Съществуват няколко теории относно значението на тази традиция. В Средновековна Европа се е считало за непристойно, една жена да отива с охота към брачното ложе и затова, нейният жених я отвеждал на ръце до там.

традиция за пренасяне на булката

Според Западно-европейците от друга страна, носи лош късмет булката да се спъне на прага на новият си дом, затова младоженеца я пренася на ръце. 
Според друга, още по древна теория, която граничи с фентъзи романите, на прага на дома дебнели зли духове, които не са преминали в отвъдния свят и искали да се върнат на земята. Това можело да стане като се вселят в тялото на млада невеста, през стъпалата й. За да предпази съпругата си, мъжът я пренасял на ръце в своя дом.

И СЕГА НЕЩО ДОПЪЛНИТЕЛНО

Какво символизират белите гълъби и защо някои младоженци пускат бели гълъби, след като края на сватбената церемония? 
Както най-вероятно знаете още от Библията, гълъбът символизира надеждата за нов и щастлив живот.

Символика на Белите Гълъби

По-малко известен факт е, че гълъбите са едни от малкото животни, които се "влюбват" в един единствен партньор и живеят с него до края на живота си. Те заедно избират място, където да свият семейното гнездо, изграждат го с взаимни усилия, поделят грижите за малките. Точно заради тези си специфики, гълъбите се превръщат в нарицателно име за двама влюбени. 
Пускайки, два бели гълъба на своя сватбен ден, младите семейства го правят с надежда за щастлив съвместен живот, изпълнен с любов и детски смях.

След като стигнахме до дъното на историята на три от най-популярните сватбени традиции, е време да Ви освободим от нашето присъствие за в момента. Ако пък Ви стана интересно и искате да разбулите тайните около още някои други сватбени ритуали може да хвърлите по едно око на нашите статии:


Източници:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Dash

Top Blogs